Lyt til din intuition

Intuition er efterhånden blevet et buzzword. Man snakker bl.a. om intuitiv ledelse og om intuitiv spisning (intuitive eating). Men hvad betyder det? Hvordan leder man intuitivt? I det hele taget er intuition et begreb som er meget svært at forklare med ord - intuitionen skal opleves og trænes.

Har du nogensinde prøvet at din rationelle hjerne fortalte dig at en bestem beslutning var en rigtig god idé, men mavefornemmelsen sagde det stik modsatte? Hvor du bare vidste at noget var rigtigt eller forkert? Som børn har vi en medfødt evne til at lytte til vores intuition, men den evne får vi hurtigt aflært i løbet af teenageårene, hvor vi bliver hårdt trænet i at tænke rationelt. Ikke at der er noget som helst galt med at tænke rationelt! Det er der brug for i mange sammenhænge, den rationelle tankegang kan vi slet ikke undvære! Men der er en ubalance, for de fleste mennesker tænker kun rationelt, i alle situationer, og er disconneted fra deres egen intuition.

Groft sagt kan man sige, at den rationelle måde at tænke på primært sidder i den analyserende del af hjernen, mens intuitionen primært sidder i hjertet. Det er en meget grov inddeling, for i virkeligheden er der kommunikation mellem hjernen og hjertet, og de to organer kan slet ikke adskilles energimæssigt.

Intuitionen kan beskrives som en naturlig indre visdom eller såkaldt mavefornemmelse, der ofte kan vise vej i hverdagens store og små beslutninger. Man kan bruge sin indre visdom som en slags vejledning i situationer hvor man er i tvivl om hvad som er rigtigt og forkert.

Den gode nyhed er, at alle har en intuition. Det er i virkeligheden et værktøj vi alle sammen har i værktøjsskuffen, men som kun ganske få gør brug af. Og hvis de gør brug af det, er det ofte ude at vide det. Man taler ofte om at lytte til sin intuition. I ordet lytte, ligger der det faktum at man faktisk ikke kan høre sin intuition hvis man ikke tager sig tid til at lytte godt efter. Hvis der hele tiden er ‘støj på linjen’, ja så er det klart at man ikke kan høre hvad der bliver sagt. Udfordringen for mange mennesker er, at de ofte har for travlt til at lytte godt efter. Det er symptomet på den tidsalder vi lever i. Vi har travlt, vi har ikke tid, vi har tusind ting at gøre og der er altid en undskyldning for ikke at finde tid til at sætte sig ned i stilhed og se indad. Med lidt træning, vil intuitionen med tiden begynde at tale endnu højere, og den vil blive nemmere at få kontakt til. Men det kræver mod, tid og reflektion.

intuition.jpg

Man kan træne sin intuition gennem forskellige øvelser. Det er ikke sikkert at man føler at øvelserne giver mening i starten, men med tiden vil de hjælpe til at åbne op for intuitionen. Prøv fx at starte med denne lille øvelse:

15 min intuitionsøvelse

Sæt dig et stille sted med en blok papir og en kuglepen. Sørg for at ingen forstyrrer dig i det næste 15 min. Sid gerne på en pude på gulvet eller på en stol med ret ryg, som i meditationsstilling.

Træk vejret dybt 3 gange. Begynd at forestille dig at du trækker vejret ud og ind gennem hjertet. Forestil dig hvordan du kommer ned i kroppen, på en måde så du trækker energien væk fra hovedet og ned i kroppen. Stil dig selv et spørgsmål som trænger sig på. Det kan være hvad som helst.

Giv dig tid. Stol på hvad der kommer til dig. Tag din blok og skriv alt hvad der kommer til dig, uanset om det giver mening eller ej. Skriv i et frit flow i ca 5 min eller så længe du har lyst. Du skal ikke analyserer eller tænke over hvad du skriver, se om du kan blive i hjertet. Hvis du kommer ud af dit flow, så kom tilbage til vejrtrækningen gennem hjertet. Når du er færdig kan du se på det du har skrevet og sætte ring og de ting der er vigtigst.